דבר ראש החוג – פרופסור משה ציפור

ללא שם

סטודנטים שלום,

אנו עומדים על סִפָּה של השנה הרביעית להפעלת התוכנית לתואר שני (M.Ed.) בהוראת התנ"ך, פרשנותו, מחקרו וערכיו. לא מכבר חגגנו את הענקת תעודת התואר שני לבוגרי המחזור הראשון של תלמידינו, בחלקם בהצטיינות. כמה מהם ממשיכים את לימודיהם לקראת דוקטורט. תלמידי המחזור השני, שהחלו את לימודיהם בראשית תשע"ב, סיימו אף הם את לימודיהם בהצלחה ועומדים להשלים את החובות והדרישות לקבלת תואר שני.

תוכנית הלימודים מותאמת יפה לצרכי התלמידים שלנו, הן מבחינת התכנים, והן מבחינת מערכת השעות וזמני הלימודים. התוכנית מותאמת לדרישות המועצה להשכלה גבוהה, אשר רק לה הסמכות לאשר הענקת תואר אקדמי, וזאת על פי כללים מוגדרים. התוכנית בנויה על שתי שנות לימוד. היא מתרכזת ביום לימודים אחד מלא, לבעלי תואר ראשון בתנ"ך. מספר שעות הלימודים השנתיות הנדרש הוא 22, מתוכן פרו-סמינריון אחד וסמינריון אחד, קורסים שהם חובה וקורסים לבחירה. כמו כן, במהלך שנת הלימודים השנייה כותבים התלמידים פרויקט המורכב מחלק מחקרי וחלק יישומי במערכת החינוך (בדרך כלל במקומות שבהם הם מלמדים), ובו ניתן ביטוי מעשי לעבודת המחקר. לצורך זה מוקדשות בשנה השנייה 4 שעות שנתיות (מתוך כלל 22 השעות הנדרשות) והן מוקדשות ללימוד שיטות מחקר ולהדרכה פרטנית בכתיבת הפרויקט. התוכנית בנויה כך, שבשנה הראשונה נכללים רוב השיעורים והסמינריון, וכך השנה השנייה מתפנה יותר לפרויקט. אם כי הכְוונה לפרויקט ניתנת כבר בסמסטר השני של השנה הראשונה, וכל אחד, לפי יכולתו, רשאי כבר להתחיל בכתיבת הפרויקט. התוכנית מותאמת למורים בעלי ותק של שלוש שנים לפחות, בעלי תואר ראשון בתנ"ך ובעלי הישגים מתאימים; אך היא פתוחה גם לבעלי תואר ראשון בתחומים אחרים, ולצורכיהם של אלה מותאמת תָכנית השלמות אישית (הנגזרת ממהלך לימודיהם הקודמים), אשר תאפשר להם להשתלב היטב בתוכנית הלימודים העיקרית. לימודי ההשלמה מרוכזים בשנת הלימודים הראשונה, ביום נוסף בשעות אחר-הצהריים, בקורס מרוכז, או בקורסים מקוונים – כל אחד לפי נתוניו האישיים. המגמה היא שכל אחד יוכל לסיים את לימודיו ואת המטלות השונות תוך פרק זמן של שנתיים.

תכנית הלימודים כוללת גם סיורים לימודיים לאתרים חשובים בארץ ולמוזיאונים. קיימות גם פעילויות לימודיות וחברתיות נוספות: ימי עיון, בהשתתפות מרצים חשובים מתוך המכללה ומחוצה לה, והחל מראשית שנת תשע"ד תתקיימנה תכניות של שבתות משותפות של מורים ותלמידים, שתהיינה פתוחות גם לבני משפחותיהם. כמו כן, במהלך הלימודים נקיים סיור לימודי לאחד ממרכזי הפצת התורה ולימודה, במטרה להכיר את הרקע לפעילותם של פרשני המקרא המרכזיים.

צוות המורים של התוכנית מורכב ממרצים בעלי ניסיון ובעלי מעמד בעולם האקדמי והחינוכי, כמעט כולם בדרגות החל ממרצה בכיר וכלה בפרופסור מן המניין.
התהודה בקרב תלמידנו ובוגרינו מעידה על אמון במוסד וביכולתו להביא את התלמידים אל המטרה: תואר שני מוכר ורכישת ידע לימודי וחינוכי אשר ישפר את איכות הוראת התנ"ך. אך יותר מזה על היחס האישי כלפי כל תלמיד ותלמיד והנכונות לעזור ולהדריך ולכוון בלימודים ובעבודות המחקר: אוזן שומעת, לב מבין ויד תומכת.

בברכה ,

פרופ' משה ציפור